Allmän skötsel ute

  • Förvaring. Utemöblerna är förvisso gjorda för att stå just ute, men väder och vind sliter på möblerna så det bästa är att ändå ställa in dem i skydd under vintern eller åtminstone täcka över dem med ett skydd eller en presenning, det ger dem betydligt längre livstid. Det minsta du bör göra är att luta möblerna så att vattnet rinner av.

  • Rengöring. Tvätta av möblerna med såpvatten eller lite diskmedel ett par gånger per säsong. Har det bildats algavlagringar och mögel tvättar du med vatten och lite ättika som du sedan sköljer bort. Gör rent möblerna ordentligt på hösten så spar du en del jobb till året därpå.

  • Olja in. Trämöbler mår bra av att oljas in, gärna två gånger per år, om de känns torra och spruckna. Titta om regndropparna sugs in eller lägger sig på ytan, då vet du om det är dags att olja in möblerna igen, helst två gånger per säsong. Är träet grånat behöver du först slipa ner det innan inoljning. 
    Tänk på vädret när du ska olja in dina möbler. Gassande sol och alltför varmt är inte bra. Stryck på generöst med olja och låt det dra i cirka trettio minuter. Torka bort överflödet med en torr trasa. Var extra noga med ändträ och undersidan av benen. Trasorna eldar du upp eller dränker i vatten, de kan självantända.

    Allt trä utomhus utsätts för stora fuktvariationer av väder och vind. Obehandlat trä eller om färg/lack skadats gör fuktvariationen större vilket medför att det växelvis sväller och krymper där följden blir sprickbildning. Med tiden uppstår småsprickor vilket är naturligt för dessa träslag, speciellt vad gäller furu.

Inomhus 

Oljade ytor: Oljade ytor har en ytbehandling bestående av en torkande olja. I begränsad omfattning tål ytan värme, vatten, alkohol och andra vätskor. Genom att underhålla en oljad yta och stryka på ett lager möbelolja eller dylikt då och då förstärks ådringen samtidigt som träet skyddas. Gnid in olja i träfiberriktningen och torka med torr trasa.

Du bör dammtorka den oljade ytan ofta och vid behov tvätta med mild såplösning på en trasa. Var noga med att torka torrt efteråt. Fläckar av kaffe, te, rödvin etc. måste torkas bort direkt för att inte tränga in träet. Använd gärna underlägg till det oljade matbordet.

Trä är ett levande material med stora variationer i färg och ådring vilket gör varje möbel blir unik. Hur tålig ytan är beror på vilken ytbehandling den har fått och träslagets hårdhet. Många ytor kan skadas av kraftiga eller repande rengöringsmedel så som skurpulver, skurnylon, stålull eller dylikt.